Podcast Linky bezpečí - Na tenké Lince

Pro všechny, kteří se chtějí o tématech Linky bezpečí a Rodičovské linky dozvědět víc a přitom nechtějí volat, je tu nová příležitost: Podcast "Na tenké Lince". Podcast je určený převážně rodičům. Pochopitelně ho mohou poslouchat také děti a dospívající, jejich blízcí, přátelé a kamarádi nebo pedagogové.

Cílem je otevřeně mluvit o tématech, se kterými nás děti a dospívající kontaktují. Pomoci rodičům nahlédnout do samotné problematiky a představit možnosti řešení. Podcast je koncipován tak, aby posluchače provedl pomocí dotazů základní problematikou daného tématu, zevrubně nastínil, co a proč se děje a jak dál postupovat směrem k řešení.

Kromě informací o Lince bezpečí a Rodičovské lince upozorňujeme i na další zdroje, instituce nebo literaturu, kam se obrátit pro pomoc a kde jít více do hloubky.

Poslech mluveného slova je pro mnohé daleko přijatelnější než čtená forma. Monitor nebo telefon bývá součást práce a ve volném čase může být příjemnější poslech, než celodenně namáhané oči vystavovat záření displeje ještě doma. To je mimochodem také téma hned dvou dílů našeho podcastu: „Jak nastavit pravidla používání mobilního telefonu dětem“ a „Vliv nadměrného užívání telefonu na naše vztahy a rodinu“. Slyšet můžete také rozhovory o sebepoškozování, kyberšikaně nebo třeba sexuální výchově, ale také jak mluvit s dětmi o rozvodu a mnohá další.

Linka bezpečí a Rodičovská linka jsou známé především prostřednictvím volání. Velkou část pomoci ale pokrývá také chat, psaní e-mailů nebo vzdělávání. Obzvlášť těm, kteří si nedovedou představit o potížích ať už svých nebo svých dětí hovořit, může být tato audio forma mnohem přístupnější. Je bezpečná a přitom plná komplexních a srozumitelných informací. A to i přesto, že obě linky jsou plně anonymní.

Tyto výše jmenované způsoby komunikace mohou být jakýmsi předskokanem konzultace po telefonu a možná i osobní, kterou sice Linky neposkytují, ale mohou společně s volajícím vyhledat psychologa nebo psychoterapeuta.

V nedávné době vznikl také projekt informačních videí, který se těší velké popularitě a spolu s podcastem jsou doplněním škály možností, jak šířit povědomí o problematice a řešení dětských a rodičovských potíží týkající se prožívání, chování, vztahů, sebevědomí, postojů nebo strategie zvládání stresu a situací. Hosty podcastu jsou naši konzultanti, krizový interventi, kteří na linkách pracují nebo v minulosti pracovali.

První díl je již publikován a dostupný na našich stránkách, a to i na hlavních platformách jako je Spotify, Google, Apple. Od října se můžete setkat i s upoutávkou v rádiích sítě Media Marketing Services, a.s.

Podpořit tento projekt pro Vás a Vaše okolí můžete na www.darujspravne.cz.

Partneři projektu: Media Marketing Services, ČSOB, Nadace O2, Nadace ČEZ, Colonnade Insurance S.A.

Příjemný poslech